Mówi się, że kuchnia to serce domu. Jeżeli jest odpowiednio duża i przestronna, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować w niej także kącik jadalny. Tylko jak go urządzić? Wcale nie jest to trudne.
Centrum jadalni – stół drewniany
Nie da się zaprzeczyć, że w jadalni najważniejszy jest stół. Nie zastąpią go żadne szafki i komody, na których podasz posiłek. Najwygodniejsze są stoły tak zwane wolno stojące – które mają dostęp ze wszystkich stron; stoły okrągłe lub owalne. Jeżeli nie masz wystarczającej ilości miejsca, by stół otoczyć krzesłami, wykorzystać możesz jeden z rogów pomieszczenia, inwestując w narożnik (nie rozkładany narożnik – sypialniany lub salonowy). Chodzi o narożnik kuchenny. Do niego najczęściej stół możesz dokupić w zestawie.
Jeżeli masz dużo miejsca, by stół mogły otoczyć krzesła kuchenne, zrób to – takie rozwiązanie jest wygodne i prezentuje się naprawdę profesjonalnie. A co, jeśli nawet na narożnik brakuje nam miejsca, a co dopiero na wygodny duży stół drewniany i krzesła? Stwórz stół prowizoryczny, przedłużając blat nad szafkami i dosuwając do niego krzesła. Jeżeli szafki masz dość wysoko, blat możesz zawsze obniżyć (ważne, by zachować typową i bezpieczną dla zdrowia wysokość stołu – czyli około 75 cm). Kiedy i na takie rozwiązanie nie możesz sobie pozwolić, ostatecznością jest mocowany do ściany blat rozkładany, który można „wyciągać” do każdego posiłku.
Sprawy równie ważne
Tę typową jadalnianą część dobrze jest wydzielić od kuchni, na przykład wykorzystując do tego inny kolor ścian. Unikaj przy tym kolorów „zgniłych” – ciemnej zieleni, brązów i fioletów. Przy takim zestawieniu nawet najlepsza potrawa może wcale nie prezentować się aż tak apetycznie. Do tego w przypadku ważnego wydzielenia strefy jadalni od kuchni, możesz posłużyć się wykończeniem podłogi – kładąc na nią pod stołem i krzesłami inny kolor paneli czy kafli.
Miej jednak na uwadze, że drewno jest zdecydowanie lepszą powierzchnią pod krzesła kuchenne – odsuwając krzesła, nie szurasz po kaflach i nie rysujesz podłoża, w dodatku cieplej jest w stopy. Istotne jest także dobre oświetlenie – nad stołem czy narożnikiem powinna wisieć osobna lampa, nawet jeżeli kuchnia ma swój system oświetlenia.
Urządzając kuchnię z częścią jadalną, nie zapomnij o sympatycznych dodatkach – zdjęciach i obrazach czy plakatach przywodzących na myśl knajpki, serwatkach i przyprawach, do tego obrusach lub obiciach na krzesła. Niech ocieplą surową kuchnię.